Eigenlijk stond zij altijd ‘aan’

15 JAAR ERNSTIGE PIJNKLACHTEN

Een vrouw van middelbare leeftijd, Petra zullen we haar noemen, had al 15 jaar last van dagelijkse ernstige pijn in haar linkerschouder. De klachten waren plotseling ontstaan tijdens een meditatie retraite waar zij probeerde verlichting van ernstige spanningsklachten te vinden. Deze waren na de geboorte van haar dochtertje ontstaan (huilbuien, paniekaanvallen, maar ook perfectionisme en eetproblematiek).  Cognitieve en gedragstherapieën en medicatie leken soms wat te helpen, maar hadden haar niet van haar spanning en angst kunnen verlossen. De rij aan artsen, fysiotherapeuten en andere healers vertelden haar vooral dat zij te gevoelig was, dat haar nervus vagus overprikkeld was en dat ze met niet-reguliere methodes als meditatie tot rust moest zien te komen. 

Inzichten tijdens de intensive

In de PRI-intensive bleek in de tweede sessie dat Petra’s moeder naast een warme lieve vrouw, af en toe ook leed aan ernstige woede aanvallen waarbij ze Petra heel hard op haar schouder sloeg. Daarna liep ze weg, de angstige Petra achterlatend, niet begrijpend wat zij had gedaan om dit te verdienen. In een volgende sessie kwam naar boven dat haar moeder af en toe ook wegging, als ze heel boos was, terwijl Petra geen idee had wanneer ze weer thuis zou komen. In de vierde sessie kwam Petra erachter dat zij doodsbang was geweest dat het haar schuld was en dat zij zich afvroeg of ze ooit terugkwam. 

Toen Petra kon voelen dat de woede-uitbarstingen met fysieke agressie, en het vertrekken van haar moeder, allebei volkomen onverwacht waren geweest voor het meisje dat zij was, plus dat haar moeder meestal juist enorm warm en liefdevol naar haar kon zijn, pas toen werd het haar duidelijk waarom de schouderpijnen te kust en te keur werden opgeroepen. 

Eigenlijk stond zij altijd ‘aan’

Zij kon immers op elk moment iets ‘fout doen’ en zo de woede van de ander op zich afkrijgen. Of het nou een appje was dat binnenkomt, of een bad in de hotelkamer dat dreigde over te lopen, of mensen die naar haar keken in de gym; het riep constant het gevoel op alert te moeten zijn.

Na de derde sessie was Petra in staat om de situatie die haar angst en daarmee de schouderpijn activeerde, om te keren. D.w.z. ze kon dit doorvoelen naar het verleden, weten wat er in het nu waar was (niets aan de hand) waarop wonder boven wonder haar schouder kon ontspannen. Dit ervaarde Petra als een prachtige eerste stap. 

Hoe verder na de intensive?

Petra zal vooralsnog doorgaan met zichzelf observeren, en wanneer de pijn weer opkomt een omkering doen, zodat heden en verleden uit elkaar kunnen worden gehaald. Voor het kind dat zij was verging de wereld als haar moeder zo boos was en haar sloeg of het gezin verliet. Voor de volwassenen die zij nu is, is er niets aan de hand als zij een keer iets fout zou doen, dat doen we immers allemaal. Het belang van geduld en compassie met zichzelf in dit proces is van groot belang. Petra’s klachten zijn niet in een Intensive opgelost, maar de oorzaak is duidelijk geworden en Petra heeft een concreet instrument in handen en indien nodig ondersteuning van een PRI-therapeut om haar klachten gericht aan te pakken en op te lossen.

Meer informatie over een PRI-intensive?
Ben je zelf geïnteresseerd en wil je meer informatie over een PRI-intensive, kijk dan hier.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lees andere PRI Blogs

Gerelateerde Berichten

Webinars 2024

De komende data zullen we een webinar geven: 9 april: Emotionele Bevrijding: een interview met Ingeborg Bosch over haar nieuwe boek, gevolgd door een Q&A. 26

Anorexia webinar 25 september

Te veel eten, te weinig eten, voortdurend met eten of nieuwe diëten bezig zijn: steeds meer mensen worstelen ermee. Van die paar hardnekkige kilo’s die

Vakantiepret of vakantiestress?

Dat de gezinsvakantie niet voor iedereen een bron van ontspanning is, lees je in het ervaringsverhaal van Jorinde (38 jaar). Ontdek hoe zij PRI gebruikte