Angst en paniekaanvallen
Angst laat je geloven dat er hier en nu iets is wat gevaarlijk is en waar je voor moet vluchten.
Dat is heel effectief als je in een situatie terecht komt waarbij je in direct fysiek gevaar bent, maar als je niet in direct fysiek gevaar bent, zorgt angst voor een nare ervaring van lichamelijke en emotionele stress.
Als je angst in korte tijd heel hoog oploopt, kun je een paniekaanval krijgen.
Het kan zijn dat je over het algemeen genomen je vaak angstig voelt.
Het kan ook zijn dat je angst meer gericht is, zoals angst voor sociaal contact, plekken waar veel mensen komen zoals (openbaar) vervoer, openbare plekken (zoals parkeerplekken en marktpleinen) of afgesloten ruimtes (zoals winkels en bioscopen).
Een andere vorm van angst is een specifieke fobie, zoals bloed, natuurverschijnselen (bijvoorbeeld onweer, hoogtes, water), injecties of verwondingen, bepaalde dieren (bijvoorbeeld spinnen of honden), liften, auto rijden of vliegen.
Vaak gaan angst en paniek samen met bepaalde duidelijke lichamelijke reacties (zoals bijvoorbeeld onder andere diarree, buikpijn, zweten, hartkloppingen, trillen, hyperventilatie, duizeligheid of misselijkheid).
Naar schatting 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van angst en paniekaanvallen
Bekijk de video waarin Ingeborg Bosch uitlegt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar angst- en paniekaanvallen.
We zijn bang voor wat al gebeurd is
Het is heel akelig om het gevoel te hebben dat je leven door angst wordt beheerst. PRI laat zien dat hoewel angst over het hier en nu lijkt te gaan, dat dat niet waar is.
Angst heeft een specifieke functie heeft. De reden dat je bang wordt in situaties die niet gevaarlijk zijn, is dat je brein je aandacht daarmee afleidt van een dieper liggend, pijnlijk gevoel, wat al veel eerder in je leven is ontstaan. In de periode dat je nog een klein afhankelijk kind was dat niet voor zichzelf kon zorgen.
In situaties die op de een of andere manier lijken op wat je ooit eerder is overkomen en wat toen levensbedreigend voelde, wordt je angst actief en laat die je geloven dat je nu in gevaar bent.
Met behulp van PRI leer je herkennen welke situaties in je dagelijks leven ervoor zorgen dat jouw gevoelens van angst opkomen.
Vervolgens ga je met je therapeut ontdekken welke oude, verdrongen pijnlijke gevoelens daaronder liggen.
Daarmee maak je stap voor stap je verleden los van het heden. Angst en paniek verliezen zo hun functie en daarmee verdwijnen ze.
Het resultaat is dat je minder vaak, minder lang en minder hevig bent overgeleverd aan angst en paniek.
Bovendien krijg je er zelf grip op, omdat je therapeut je leert hoe je de PRI-instrumenten zelf kunt toepassen, nu en in de toekomst.
Je lichamelijke klachten zullen gaan verminderen en je zult steeds meer bewegingsvrijheid in je leven gaan ervaren.
Onder mijn faalangst bleek een angst om uitgelachen te worden schuil te gaan, met PRI kreeg ik dit inzicht én heb ik me er van kunnen bevrijden.