Somberheid en Depressie

Een sombere periode kan een paar dagen of weken aanhouden; maar zo’n relatief korte periode van somberheid kan opeens een langere periode van neerslachtigheid worden, en zo overgaan in een depressie.

Depressies duren vaak langer, soms zelfs maanden of jaren. De aanleiding kan een duidelijke, ingrijpende gebeurtenis zijn zoals het verlies van een dierbare, ziekte, ontslag of het beëindigen van een relatie.

Of soms sluimeren sombere of depressieve gevoelens al langer op de achtergrond en weet je niet precies waarom je je zo voelt.

Je hebt vaak een zwaar of futloos gevoel.  Je kunt niet meer echt genieten van leuke dingen en je voelt je niet meer vrolijk als je samen bent met je partner, kinderen, of vrienden.

Dingen zijn vaak te veel en je voelt je al snel overvraagd. Je komt het liefst niet meer van de bank af, waar je je vervolgens ook weer slecht over voelt… Een hele nare vicieuze cirkel, die kan voelen alsof je er nooit meer uitkomt. 

Wereldwijd lijdt bijna een half miljard mensen aan depressie.

Bekijk de video waarin Ingeborg Bosch uitlegt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar depressie.
Video afspelen
Het goede nieuws is: er is een uitgang!

Somberheid en depressieve klachten hebben namelijk een hele specifieke functie: ze dekken andere, dieper liggende gevoelens af. Gevoelens uit je eerste kinderjaren, die horen bij gebeurtenissen die te pijnlijk waren om te verwerken toen je nog zo klein en afhankelijk was. Die hebben een indruk achter gelaten in je cellen en in je brein.

De depressieve gevoelens zijn daar overheen gekomen zodat je die diepste pijn niet hoeft te voelen. En telkens in je leven als je onbewust geconfronteerd worden met situaties die lijken op wat je niet hebt kunnen verwerken, wordt die somberheid actief.

Hoe kan PRI je helpen?

Met behulp van PRI leer je herkennen welke situaties in je dagelijks leven ervoor zorgen dat jouw sombere, zware gevoelens opkomen.

Vervolgens ga je met je therapeut ontdekken welke oude, verdrongen pijnlijke gevoelens daaronder liggen. Daarmee maak je stap voor stap je verleden los van het heden. De depressieve klachten verliezen zo hun functie en daarmee verdwijnen ze.

Het resultaat is dat je minder vaak, minder lang en minder hevig bent overgeleverd aan somberheid en depressie. Bovendien krijg je er zelf grip op, omdat je therapeut je leert hoe je de PRI-instrumenten zelf kunt toepassen, nu en in de toekomst.

Mijn sombere onderstroom is nu bijna altijd afwezig, soms, vooral bij feestdagen komt het gevoel nog wel eens terug, maar nu weet ik hoe daarmee te werken.