Anorexia en
eetproblemen

Liefdevol leven – vrij van eetproblemen

Te veel eten, te weinig eten, voortdurend met eten of nieuwe diëten bezig zijn: steeds meer mensen worstelen ermee. Van die paar hardnekkige kilo’s die maar niet weg willen, tot ernstige en soms levensbedreigende problemen als anorexia en obesitas – eten heeft ons bijna allemaal in de ban.

Ondanks dat worstelen met eten veel voorkomt, is de schaamte daarvoor groot. Vooral wanneer het om overgewicht gaat, wat immers zo zichtbaar is, is er sprake van een constant schuldgevoel, en speelt schaamte onder alle afkeurende blikken en opmerkingen een enorme rol.

Ook mensen die overgeven of juist veel te weinig eten houden dat meestal angstvallig verborgen voor de buitenwereld.

Anorexia

Anorexia gaat niet over dun zijn en eruit zien als een model, of over controle en passieve manipulatie. Anorexia gaat over geen enkele behoefte willen voelen.
Als je lijdt aan anorexia heb je een intense angst om te eten. Het liefst eet je helemaal niet meer, eten is je vijand geworden. Eten voelt als een direct levensbedreigende activiteit.

Boulimia

Als je lijdt aan boulimia eet je vaak te veel om het vervolgens weer geforceerd uit het lichaam te verwijderen, meestal door over te geven of door een flinke dosis laxeerpillen te slikken.

De drang om veel te veel te eten is onbeheersbaar, maar de angst om dik te worden is even groot. Dat leidt tot een hel van vreetbuien en daarna de dwang om je je van het eten te ontdoen.

Binge-eten

Te vaak nét iets te veel eten is voor heel veel mensen een dagelijks probleem. Je schept net te vaak op, snoept net iets te v eel, of het lukt je niet dat bakje chips te laten staan als je voor de tv zit.

Binge-eten betekent heel snel heel veel eten, met het gevoel geen controle te hebben over wat, hoeveel en hoelang je eet. Daarnaast heb je geen gevoel van vol zitten, niet per se honger, eet je vaak alleen en na de eetbui walg je van jezelf of is er sprake van schaamte, depressie of schuld.

De helft van de Nederlandse bevolking lijdt aan overgewicht

Bekijk de video waarin Ingeborg Bosch uitlegt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar overgewicht.

Video afspelen

Contact met je echte gevoel

Alle soorten eetproblemen hebben iets gemeen: namelijk het gevoel dat je ‘geen keuze’ hebt. Als je aan anorexia lijdt, voel je geen keuze tussen wel of niet eten. Bij boulimia voel je geen keuze om normale porties te eten of niet te purgeren (braken door het bij jezelf op te wekken). Met binge-eten ervaar je geen keuze om gewoon minder te eten en al die mensen die net iets te veel eten ervaren ook niet dat het een optie is om structureel te veranderen.

Alleen met heel veel wilskracht kun je tijdelijk je eetgedrag of
‘levensstijl’ controleren. Maar wilskracht is eindig, of dat nu na een uur of na 2 jaar is, en dan komt het oude gedrag weer terug. De onderliggende oorzaak is immers niet weggenomen. Zolang je geen contact hebt met jouw onderliggende gevoelens blijft je eetgedrag onvrij voelen, gedwongen, zonder werkelijke keuze.

Hoe kan PRI je helpen?

Met behulp van PRI leer je herkennen welke situaties in je dagelijks leven je ertoe aanzetten om ofwel niet meer te gaan eten, of juist te veel. Vervolgens ga je met je therapeut ontdekken welke gevoelens je
(onbewust) niet wilt voelen door wel of juist niet te gaan eten.; oude, pijnlijke, verdrongen gevoelens uit het begin van je leven.

Zo ga je ontdekken dat je eetgedrag ‘alleen maar’ de functie heeft om die oude pijn af te dekken. Je leert deze gevoelens, die je nooit hebt kunnen verwerken, alsnog toe te laten, en te doorvoelen.

Door te werken met de oude gevoelens maak je je verleden stap voor stap los van het heden. Het eetgedrag verliest zo zijn functie en verdwijnt daarmee.
Het resultaat is dat je vrij met eten om kunt gaan. Bovendien krijg je zelf grip op je eetgedrag en je emoties, omdat je therapeut je leert hoe je de PRI-instrumenten zelf kunt toepassen, nu en in de toekomst.

Meer informatie over PRI en de behandeling van Anorexia

Onderzoek naar de behandeling van PRI bij anorexia

In het wetenschappelijke vakblad van de Association for Prenatal and Perinatal Psychology and Health (APPPAH) publiceerde UvA-promovenda Heleen Wesselius op 23 september 2020 een artikel over de behandeling van extreme terugkerende anorexia middels PRI.
De eerste resultaten, gemeten over een langere periode, lijken heel positief. De onderzochte meisjes en vrouwen (met een extreem laag BMI van 12.5-16.5) hadden na therapie allemaal veel minder dwanggedachten over eten, automutilatie verminderde of stopte, suïciderisico’s namen af en verdwenen. Het gewone leven kon bij allen worden hervat.

Je leest meer over dit onderzoek en de uitkomsten op sociaalweb.nl:

En op GGZ.nl:

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan hier.

Wil jij meer weten, of lijd je zelf of iemand die jij kent aan anorexia, neem contact op met Lenneke van Hastenberg 06  – 51 08 65 20.

Steungroep voor ouders

Er is een steungroep voor ouders waar we samen het geluid dat het echt anders moet met de anorexiazorg in Nederland een stem geven. Wil je aansluiten bij deze groep? Je bent van harte welkom!

Neem contact op met Lenneke van Hastenberg,  06 – 51 08 65 20 of mail naar anorexiazorg@prionline.nl.

Webinar voor ouders

Als je kind lijdt aan Anorexia, lijd JIJ ook. Voor ouders is dit een heel moeilijke en stressvolle tijd. Met veel angst en onzekerheid, je vreest voor het leven van je kind, je zoekt naar oplossingen, je hebt opeens te maken met allerlei hulpverleners en artsen. De relatie met je partner kan onder druk komen te staan. PRI helpt je kind, maar PRI is er ook om de onderliggende oorzaak van de eetproblematiek te begrijpen en aan te pakken. En PRI is er om jullie als ouders bij te staan en te begeleiden in dit proces.

Wil je meer hierover weten, meld je dan aan voor een gratis webinar voor ouders door Lenneke van Hastenberg.

De datum voor het volgende webinar is 25 november 2024 van 19.30 tot 21.00 uur. Meld je vast aan via onderstaande aanmeldbutton.