Relatieproblemen

Een goede relatie met je partner hebben is een van de belangrijkste dingen in het leven.

Aan het begin van een liefdesrelatie is er meestal veel hoop en vertrouwen dat je samen heel gelukkig gaat blijven. Toch ontstaan in de meeste relaties op termijn patronen waardoor je de liefde die je in het begin voor elkaar voelde, niet meer zo goed kunt voelen.

Soms zijn er duidelijke gebeurtenissen in je leven die de aanleiding tot relatieproblemen geven; zoals het verlies van een dierbare, een onvervulde kinderwens, ontslag of ziekte. Het kan ook zijn dat er veel ruzie en conflicten spelen tussen jullie.

Maar vaak zijn signalen subtieler: merk je op een gegeven moment dat jullie eigenlijk weinig met elkaar delen, dat de fysieke intimiteit sterk is afgenomen, of dat je samen onder één dak leeft zonder werkelijk contact.

Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding.

Bekijk de video waarin Ingeborg Bosch uitlegt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar relatieproblemen.
Video afspelen

De liefde ont-dekken

Het is mogelijk om de liefde waarmee jullie relatie begon weer terug te vinden. In de praktijk blijkt steeds weer dat deze liefde meestal helemaal niet verdwenen is.

Je bent samen alleen verstrikt geraakt in patronen die jullie gevoelens voor elkaar afdekken. Patronen vanuit oude overlevingsmechanismen, die je als kind al hebt ontwikkeld.

Onbewust projecteer je steeds je eigen verleden op je partner en reageert vanuit die overleving. En meestal grijpen jullie projecties en patronen precies in elkaar, waardoor ze worden versterkt.

Hoe kan PRI je helpen?

Met behulp van PRI leer je herkennen in welke concrete dagelijkse situaties jullie onbewust en ongewild elkaars pijnpunten raken en daardoor steeds in dezelfde, destructieve gedragspatronen en emoties schieten.

Samen met je therapeut ga je ontdekken welke oude, verdrongen pijnlijke gevoelens daaronder liggen. Daarmee maak je stap voor stap je verleden los van het heden en van je partner.

Bovendien krijg je er zelf grip op, omdat je therapeut je leert hoe je de PRI-instrumenten zelf kunt toepassen, nu en in de toekomst.

Zo kun je stap voor stap jullie vicieuze cirkel van conflicten of van elkaar verwijderd raken gaan doorbreken.

Je komt weer in contact met de liefde voor elkaar en kunt deze steeds verder verdiepen.

Het leren werkelijk empatisch te luisteren naar elkaar, de ander werkelijk zien, en samen werken aan onze onderliggende pijn heeft ons weer helemaal samengebracht.