PRI THERAPIE

Wat is PRI?

PRI gaat er van uit dat emoties en gedragspatronen waar we in ons dagelijks leven last van hebben worden veroorzaakt door een oud trauma dat daaronder ligt. Een trauma dat is ontstaan ergens in de eerste jaren van ons leven, waar we ons meestal niet bewust van zijn.

Of het nu gaat om depressie, burn-out, angst of paniekaanvallen, verslaving, eetproblematiek, of relatieproblemen, in nagenoeg alle gevallen ligt de oorzaak van je probleem vroeg in je leven, en dekken je klachten steeds het voelen van die oude pijn af. Als je die oude pijn opspoort, vallen je symptomen in het heden weg.

PRI therapie

Tijdens een therapietraject leert je therapeut je hoe je zelf PRI kunt toepassen aan de hand van jouw hulpvraag. Die maak je samen heel concreet tijdens een intakegesprek.

Je leert jezelf te observeren op welke situaties de emoties (afweren) activeren waar je last van hebt, en wat er wordt geraakt. Aan de hand van het PRI-model, dat heel helder maakt hoe jouw brein werkt, krijg je zo meer zelfinzicht.

Vervolgens ga je werken met je gedrag. Door heel bewust je gedrag te stoppen krijg je toegang tot diepere, onbewust weggestopte gevoelens. Je ontdekt zo dat die niet horen bij je leven nu, maar bij het kind dat je was.

Ten slotte leer je heel bewust de wereld zonder de vertroebeling van je afweren ervaren. Je legt daarmee als het ware nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Je komt weer in contact met wat jij van daaruit wilt doen, in verbinding met jezelf en je omgeving, en durft daar ook naar te gaan handelen.

Het doel van PRI therapie

Het doel van PRI therapie is niet om steeds die oude pijn te voelen in de hoop die zo weg te werken.

Het doel van PRI is om steeds meer zonder klachten, dus zonder afweer, te kunnen leven. Ook als je gedrag nog geactiveerd wordt zul je dat steeds sneller herkennen en kunnen ontmantelen, zodat je de destructieve werking van je gedrag bewust kunt stoppen. En je het heden kunt gaan ervaren voor wat het werkelijk is; meestal verrassend onbelast.

“Ik werd steeds boos op mijn partner, totdat ik me realiseerde dat zijn gedrag iets bij mij triggerde, het bleek dat ik steeds waarnam dat mijn vader tegen mij schreeuwde. Toen ik doorhad dat zijn gedrag die oude pijn bij mij opriep kon ik anders gaan reageren”