Eenzaamheid Eenzaamheid
Een aanhoudend gevoel van eenzaamheid kan een grote impact op je kwaliteit van leven hebben. Het kan bijvoorbeeld leiden tot gezondheidsproblemen, minder meedoen in de samenleving en gevoelens van somberheid en depressie.
Emotionele eenzaamheid treedt op als je een hechte, intieme band mist met één of meerdere personen in je leven. Meestal gaat het om de levenspartner. Je voelt je dus alleen ondanks dat je voldoende mensen om je heen hebt. Er is een emotionele behoefte.
Sociale eenzaamheid draait om minder contact hebben met andere mensen dan je wenst, denk aan het missen van vrienden, kennissen of collega’s. Het sociaal netwerk schiet tekort, er is een sociale behoefte.
Eenzaamheid gaat vaak gepaard met bijvoorbeeld gevoelens van leegte, verveling, somberheid en verdriet, angst, opgeslotenheid en afgescheidenheid. Daarnaast kan het zorgen voor (onverklaarbare) lichamelijke klachten, zoals nek-, rug- en schouderklachten.
Meer dan 1 miljoen nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Meer dan 1 miljoen nederlanders voelt zich sterk eenzaam.
Bekijk de video waarin Ingeborg Bosch uitlegt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar eenzaamheid.
Hoe afschuwelijk het ook is om je eenzaam te voelen; het goede nieuws is dat er echt een uitgang is
De sleutel ligt in het besef dat je, als je je eenzaam en afgezonderd voelt, gegijzeld bent door een bepaald deel van je brein.
Sterke gevoelens van eenzaamheid, komen over het algemeen voort uit dat deel van je brein. Hierin liggen pijnlijke ervaringen uit je eerste levensjaren (die we allemaal hebben) opgeslagen die je toen niet kon verwerken. Ervaringen uit de periode waarin je zelf niets kon doen, overgeleverd was aan anderen voor het vervullen van je behoeften en geen tijdsbesef had.
Alle gedachten waarbij je woorden herkent als: alles, niks, altijd, nooit, iedereen, niemand, en zelf geen invloed hebben, komen voort uit dat deel van je brein. Allemaal gevoelens en gedachten die heel erg aanwezig zijn als je je eenzaam voelt.
Met behulp van PRI leer je herkennen dat er bepaalde situaties in je dagelijks leven zijn, die ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt. Vervolgens ga je met je therapeut ontdekken welke oude, verdrongen pijnlijke gevoelens daaronder liggen. Daarmee maak je stap voor stap je verleden los van het heden.
Stap voor stap leer je zo gevoelens van eenzaamheid en de belastende emoties die erbij horen te plaatsen waar ze horen, en ontstaat er steeds meer contact met de werkelijkheid van het hier en nu.
Het resultaat is dat je meer en meer in contact komt met je eigen levensenergie en van daaruit ook weer verbindingen kun aangaan met mensen om je heen.
Het continue zware gevoel van alleen zijn is vreselijk, zelfs in gezelschap had ik daar last van. Nu ik begrijp waar dat eenzame gevoel vandaan komt kan ik weer steeds vaker echt genieten.