Stress en Burn-out

Het lijkt vaak alsof een burn-out je van de ene op de andere dag overkomt; plotseling kun je niet meer. Je voelt je lichamelijk en fysiek uitgeput en kunt letterlijk niet meer opstaan en aan het werk gaan.

Soms voel je je al wel een tijdje opgejaagd, ga je slechter slapen en voel je je wat minder geconcentreerd. Vaak besteed je daar niet echt aandacht aan omdat je gewend bent hard te werken en door te bijten. In werkelijkheid heb je, onbewust, al een hele tijd je energievoorraad uitgeput zonder dat je die weer hebt aangevuld.

Een burn-out heeft vaak met aanhoudende werkstress te maken, daarnaast kan het kan ook gebeuren bij andere aanhoudende stress, zoals bijvoorbeeld bij ziekte of overlijden van een naaste of aanhoudende geldzorgen.

Er is sprake van grote fysieke vermoeidheid.  Je lichaam heeft eerst veel rust en ontspanning nodig om zich weer te kunnen herstellen.

Van de werkende Nederlanders is 29 procent zeer vermoeid en 14 procent kampt met symptomen van een burn-out.

Ingeborg Bosch legt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar burn-out.
Video afspelen

Voorkom een terugval.

Naast natuurlijk het fysieke herstel van een burn-out is het essentieel – om een terugval in de toekomst te voorkomen – om met behulp van PRI grip te krijgen op je gedrag wat maakt dat je in de burn-out terecht bent gekomen.

Het altijd maar bezig te zijn, te zorgen voor anderen, of te hard te werken, heeft een specifieke functie. De reden dat jij zo hard je best gaat doen is dat je ergens in de diepte gelooft dat als jij dat niet doet dat het fout gaat.

Hoe kan PRI je helpen?

In de eerste plaats stel je samen met je therapeut een plan op om ervoor te zorgen dat je energievoorraad zich weer op een gezonde manier kan opbouwen.

Als dat zijn eerste vruchten afwerpt, leer je met behulp van PRI herkennen welke situaties in je dagelijks leven ervoor zorgen dat jij zo hard gaat werken, zo je best gaat doen, blijft doorgaan terwijl je eigenlijk moe bent. Vervolgens ga je ontdekken welke oude, verdrongen pijnlijke gevoelens daaronder liggen.

Daarmee maak je stap voor stap je verleden los van het heden. Je zult beter in staat zijn je eigen grenzen aan te voelen en daar ook naar te handelen. Zo herstel je stap voor stap fysiek van je burn-out en kom je meer aan het roer van je leven te staan.

Zonder dat ik het doorhad bleek ik mijn gedrag constant af te stemmen op mijn omgeving, de verwachtingen van anderen. Dit veroorzaakte onbewust zoveel stress dat ik in een burnout belandde.

.