Verslaving en Past Reality Integration (PRI) Verslaving en Past Reality Integration (PRI)

Je kunt aan alles verslaafd raken: alcohol, drugs, (niet) eten, gamen, sporten, TV kijken…

Wat aanvankelijk fijn voelt groeit uit tot iets waar je niet meer zonder kunt en wat je dagelijks leven beheerst.

Er bestaan twee soorten verslavingen:

  1. aan stoffen (zoals bijv. suiker, vet, alcohol, medicijnen en drugs)
  2. aan gedrag (zoals bv. kopen, werken, seks, social media, telefoon, tv kijken, gok- en gameverslaving).

 

Een verslaving begint vaak met af en toe iets te nemen of te doen waardoor je je direct goed gaat voelen. Maar vervolgens heb je ongemerkt steeds eerder behoefte aan een ‘shot’, en ook aan een grotere hoeveelheid of langere duur.

In extreme gevallen kan het zo gebeuren dat je de hele dag gericht bent op je verslaving. Je kunt eigenlijk niet meer normaal functioneren en er zelfs je baan, vrienden en familie door verliezen.

1,6 miljoen nederlanders zijn verslaafd aan alcohol, tabak, slaap- en kalmeringsmiddelen. 1,6 miljoen nederlanders zijn verslaafd aan alcohol, tabak, slaap- en kalmeringsmiddelen.

Ingeborg Bosch legt hoe vanuit PRI wordt gekeken naar verslaving aan medicijngebruik.

 

Video afspelen

Waarom raak je verslaafd.

Een verslaving helpt je om nare gevoelens niet te voelen. Het is een overlevingsmechanisme dat negatieve emoties dempt, zoals angst, boosheid, onzekerheid, stress, eenzaamheid en somberheid.

Vanuit PRI gezien weten we dat onder dit soort emoties nog en diepere pijn schuilgaat. Pijnlijke ervaringen uit onze kindertijd die we niet konden verwerken en die onbewust ons leven van alledag nog steeds beïnvloeden.

De verslaving laat je bovendien geloven dat je datgene wat je toen nodig had als kind, nu alsnog kunt krijgen door toe te geven aan je verslaving. Omdat het dempen van je nare gevoelens fijn voelt, en het idee dat je kunt krijgen wat je nodig hebt ook, is het zo moeilijk om met je verslavingsgedrag te stoppen.

 

Hoe kan Past Reality Integration (PRI) je helpen?

PRI geeft je concrete en praktische instrumenten om je geestelijke afhankelijkheid van je verslavingsgedrag te doorbreken. De fysiologische afhankelijkheid die bij bepaalde verslavingen speelt is niet zo moeilijk te doorbreken. Meestal is dat slechts een kwestie van enkele dagen onthouding. 

De geestelijke afhankelijkheid is moeilijker te doorbreken omdat ze enerzijds je pijnlijke gevoelens onderdrukken en anderzijds steeds weer de illusie creëert dat je ermee krijgt wat je nodig hebt. In een PRI traject leer je stap voor stap gevoelens toelaten en ga je samen met je therapeut ontdekken welke oude, pijnlijke gevoelens jouw verslaving aanjagen.

Door deze gevoelens toe te laten ga je zien dat er in het hier en nu geen bedreigingen zijn die je hoeft te verdoven met je verslaving. Zo verliest je verslaving zijn functie en krijg jij je onafhankelijkheid weer terug.

Door PRI toe te passen is er op een diepe laag iets veranderd, waardoor de verandering in mijn patronen niet zo veel moeite meer kost. Ik hoef niet op wilskracht en doorzettingsvermogen een verandering vol te houden.