Hoe uit een burn-out PRI ontstond

TEDx Findhorn met Ingeborg Bosch

Op 2 februari 2018 gaf Ingeborg Bosch haar eerst TEDx-Talk in het Schotse Findhorn met de titel “Who am I? PRI: the laser path for reconnecting to self and others”. Ingeborg legt uit hoe ze PRI ontwikkeld heeft naar aanleiding van de burn-out waar ze in 1994 zelf in terecht gekomen was. Het kwam voor haar totaal onverwacht, want ze had een goede baan, een goede relatie en een leuke zoon van 1 jaar. Wat was er in hemelsnaam met haar aan de hand? Burn-out was in die tijd nog niet zo bekend en dus ging Ingeborg zelf op zoek naar hoe zij zich kon bevrijden van deze afschuwelijke gevoelens.

Drie belangrijke ontdekkingen

Zij deed drie belangrijke ontdekkingen. De eerste was dat zij niet de enige was. Per jaar krijgt ongeveer één op de drie Europeanen last van een burn-out. Hoe is het mogelijk met alle voorzieningen en alle welvaart die wij hebben?!

Het antwoord op deze vraag kwam voort uit de tweede ontdekking: het meeste emotionele en mentale lijden en zelfs fysieke ziektes, zijn gelinkt aan negatieve ervaringen uit de kindertijd. Bij iedereen. Ook als de kindertijd ‘normaal’ is geweest, zijn er ervaringen geweest die we, zo klein en kwetsbaar als we waren, niet konden verwerken. Dit gebeurt bij iedereen, hoe veel ouders ook van hun kinderen houden. En deze ervaringen worden in ons lijf en in onze hersenen opgeslagen. Een wetenschap die ondanks al het bewijs dat er is nog veel te weinig wordt ingezet in de hulpverlening.

Dus als we allemaal rondlopen met trauma’s is de oplossing dan dat we die allemaal omhoog gaan halen? Nee. De derde ontdekking die Ingeborg deed was dat onze vroege jeugd onze blik op de wereld bepaalt. We zetten als het ware een bril op en blijven de rest van ons leven door deze bril kijken en reageren op wat we denken te zien. Ook als dat helemaal niet meer aan de hand is. Een kind dat opgroeit in een vijandige omgeving, kijkt als volwassene nog steeds door deze bril en ervaart een vijandige wereld. En zal ook als zodanig reageren op de wereld en daarmee zijn beeld bevestigen. Onbewust blijven zijn klachten zo bestaan.

Herstel is mogelijk met PRI

Wat helpt ons om te herstellen? Twee punten zijn hierin van groot belang. Ten eerste door te gaan ontdekken dat we alles in het heden waarnemen door die door ons verleden gekleurde bril. Een grote stap, want we laten dan de overtuiging los dat wat we waarnemen in het nu klopt. Vervolgens kunnen we deze bril leren afzetten en stoppen met automatisch en structureel reageren alsof we nog steeds in het verleden leven. Om vervolgens echt open te kunnen staan voor het heden! Het is een weg die moed vraagt, maar het is mogelijk die bril af te zetten als je hebt kunnen voelen hoe het was om werkelijk in die wereld te leven als kind. En dat maakt een enorm verschil in je leven nu. Voor jezelf, je kinderen en de wereld om je heen.

Zelf PRI ervaren

Ingeborg sluit haar talk af met een real-life ervaring van PRI, waarbij je als kijker je eigen bril ontdekt en kunt ervaren hoe die je wereld kleurt.

Ben jij er klaar voor jouw bril af te zetten en te gaan leven in plaats van te overleven? Je kunt het! Kijk hier de volledige TED-talk of ga direct aan de slag met PRI!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lees andere PRI Blogs

Gerelateerde Berichten

Webinars 2024

De komende data zullen we een webinar geven: 9 april: Emotionele Bevrijding: een interview met Ingeborg Bosch over haar nieuwe boek, gevolgd door een Q&A. 26

Anorexia webinar 25 september

Te veel eten, te weinig eten, voortdurend met eten of nieuwe diëten bezig zijn: steeds meer mensen worstelen ermee. Van die paar hardnekkige kilo’s die

Vakantiepret of vakantiestress?

Dat de gezinsvakantie niet voor iedereen een bron van ontspanning is, lees je in het ervaringsverhaal van Jorinde (38 jaar). Ontdek hoe zij PRI gebruikte