Chocola, chocola en nog meer chocola

Bevrijd van een eetverslaving

Mijn hele leven worstel ik al met overgewicht, kilo’s er af en kilo’s er weer aan, een nieuw dieet en de kilo’s er weer af, maar dan opeens toch alles er weer aan. En daaronder die enorme teleurstelling in mezelf, waarom kon ik het nou niet weerstaan, waarom kon ik niet net zoals de rest van de wereld gewoon slank zijn, gewoon één blokje chocolade eten en de reep dan weg leggen, waarom, waarom? Gek en radeloos werd ik ervan.

Ik zag mezelf echt niet als een domme vrouw, had een hele goede baan, gaf op hoog niveau leiding, vloog de hele wereld rond voor m’n werk, geen presentatie of vergadering met wie dan ook was me te gek. Waarom lukte het me dan niet om slank te blijven, maar vooral, waarom lukte het me dan niet die eetaanvallen te voorkomen.

Onzichtbare kracht

Als duiveltjes uit een doosjes waren ze er, zo voelde ik me nog helemaal oké, was er niets aan de hand. En dan opeens, als een pop up in m’n hoofd, M&M’s, of Tony Chocolonely, of BonBonBloc, en die pop up ging niet meer weg totdat ik eraan had toegegeven. Alsof een onzichtbare kracht me er naartoe zoog, en ik geen enkele keuze had. Op sommige momenten voelde ik me echt een junk, geen rust meer totdat ik m’n shot chocolade had gehad. En de kilo’s bleven maar aankomen. Op dieet wilde ik niet meer, ik heb altijd geloofd dat er ergens een echte blijvende oplossing moest zijn. Die verder zou gaan dan een leven lang op wilskracht de chocolade weerstaan, maar die mij zou verlossen van de onderliggende oorzaak. Waar kwam dat toch vandaan?

Eindelijk…herkenning

Toen ik in aanraking kwam met PRI wist ik, dít is het, er was zo ontzettend veel herkenning. Het boek ‘De herontdekking van het ware zelf’, ik weet het nog goed, toen ik het las leek het wel alsof het hele boek voor mij was geschreven. Én het goeie nieuws, hier was de oplossing waar ik altijd in geloofde, ik kon er niet bewust iets aan doen! Wauw, ik was zo blij om dat te lezen. Ik ben toen PRI gaan doen en ontdekte dat het eten een vervanging was voor iets wat ik miste in mijn leven.
In mijn geval ging dat over steun, liefdevolle aanwezigheid, warmte en vaak ook rust. Net als alle ‘verdovende’ middelen gaf de inname van chocolade mij de illusie dat ik dit nu kreeg, door dat stuk chocolade. Ik was me al bewust dat het over een gemis ging, maar omdat PRI niet alleen werkt met die wetenschap maar juist met het onderliggende gevoel, en teruggaat naar het verleden om echt te gaan voelen hoe ik dat in het begin van mijn leven gemist heb, en hoe alléén dat voelde, daardoor kon ik het gaan loskoppelen van het gevoel in het heden.

Als ik er bewust over nadenk is het bijna te gek voor woorden, maar toch, ik kan het me zo weer voor de geest halen, de smaak en het gevoel van de chocolade, de rust en warmte die het me gaf. Ik zeg gaf, omdat ik met PRI me heb bevrijd van deze bizarre illusie. In mijn geval is het vaak zo dat ik waarneem dat er veel te veel op me af komt wat ik niet aankan, en op zo’n moment chocola eten geeft me een uitweg, rust. Met PRI heb ik geleerd dat die waarneming niet klopt, en ik er onbewust mijn eigen interpretatie aan geef.

Ook jij kan het…echt waar!

Tuurlijk mis ik soms misschien steun, of warmte of rust, maar ik weet én voel nu één ding heel zeker, chocola gaat me dat zeker ook niet geven. Door met PRI te werken heb ik mijn eigen onbewuste systeem ontmanteld en ben ik volledig los van de heftige impulsen waarbij ik ‘moest’ eten. Af en toe komt er nog wel eens een vlaag voorbij, maar dan kan ik de PRI stappen toepassen en voelen wat er op dat moment aan de hand is en waar ik echt tegenaanloop, zodat het eten van chocola geen functie meer heeft.

Het is zo een waanzinnige bevrijding. Dat gun ik iedereen! Herken jij dit? Worstel jij ook met een eetverslaving? Weet dan dat dit voor jou ook mogelijk is. Het is niet altijd gemakkelijk, maar het kan, twijfel niet maar begin nú, jij kan het ook, echt!

Henny Venekamp (49)

 Heb jij ook een moeilijke relatie met eten? In maart verschijnt het nieuwe boek van Ingeborg Bosch: 
 Liefdevol leven –  Vrij van eetproblemen.  

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Lees andere PRI Blogs

Gerelateerde Berichten

Webinars 2024

De komende data zullen we een webinar geven: 9 april: Emotionele Bevrijding: een interview met Ingeborg Bosch over haar nieuwe boek, gevolgd door een Q&A. 26

Anorexia webinar 25 september

Te veel eten, te weinig eten, voortdurend met eten of nieuwe diëten bezig zijn: steeds meer mensen worstelen ermee. Van die paar hardnekkige kilo’s die

Vakantiepret of vakantiestress?

Dat de gezinsvakantie niet voor iedereen een bron van ontspanning is, lees je in het ervaringsverhaal van Jorinde (38 jaar). Ontdek hoe zij PRI gebruikte